zondag, februari 03, 2013

Een tuinafsluiting met draadpanelen

Iedereen kent de geplastificeerde tuindraad op rol. Een handig systeem, maar als je het graag nog een stuk steviger wil en bovendien gemakkelijker te plaatsen, dan kies je beter voor de vaste panelen. In deze reportage wordt de klassieke uitvoering met de rechte panelen geplaatst, samen met een bijbehorend poortje. De designafrastering (gebogen bovenkant) plaats je op dezelfde manier.


Je kan zowel kiezen voor een enkele (1 m breed) als voor een dubbele vleugel (3 m breed). Die zijn beide, net zoals de afrasteringspanelen, beschikbaar in 6 hoogtes (cm): 63, 103, 123, 153, 183, 203. Kleur: wit of groen geplastificeerd. Elke poort beschikt over een slot, met de bijgeleverde sleutels.


Als je in de afsluiting een poort wil verwerken, dan plaats je die eerst. Voor een duurzaam resultaat moet je de palen in voldoende beton in de grond verankeren. Hier is de plaatsing iets ingewikkelder, doordat de palen in het klinkerpad moeten komen. Een paar klinkers uithalen, de stabilisélaag wat uitbeitelen en de palen erin steken met beton. Dan komt het erop aan om de palen op de juiste positie te zetten: kaarsrecht, op de correcte hoogte en op de juiste afstand van elkaar.

Vleugel hangen
Na een week is het beton voldoende uitgehard om de poortvleugel aan de scharnierpaal te hangen. Schuif de scharnieren door de gaten in de paal, schuif de ringen erover en regel de scharnieren bij, zodanig dat de poort perfect in het slot valt.

Afregelen
De scharnieren kan je bijregelen door de moeren bij te draaien. Op die manier wordt de tussenafstand van de poortvleugel tot de poortpalen geregeld en zorg je ervoor dat het slot perfect sluit. Je zorgt er op dezelfde manier voor dat de poort waterpas hangt.

Uitmeten
Vanaf de poortpalen span je een touw op 5 cm boven de grond. Zo heb je een rechte lijn om langs te werken. Langs het touw leg je een lange meter, zodat je om de 202 cm een merkteken kan plaatsen. Daar moet je de putten voor de palen graven.

graven
Graaf putten van 30 bij 30 cm en een halve meter diep. Om gemakkelijk te werken kan je het touw nu voorlopig even wegnemen. Je hebt je merkpunten om je bij het graafwerk op te richten. Nadat je de putten gegraven hebt, span je het touw terug. Respecteer de 5 cm hoogte boven de grond.

Eerste paneel
Leg het paneel plat op de grond en maak er een paal aan vast. Let erop dat de pinnen in de juiste richting liggen. De paal bevestig je eraan met de bijbehorende beugels. Richt het paneel met de paal op, zodat de paal in de eerste put staat. Maak het paneel dan aan de poortpaal vast met de speciale beugels die met de poort meegeleverd zijn. Heb je geen poortpaal of een muur om aan te beginnen, dan maak je meteen twee palen vast aan het eerste paneel.

Verankeren
Vóór je het paneel met de paal in de put plaatst, doe je er het best al ongeveer 10 cm droog beton in. Als het geplaatst is, vul je de put verder op. Controleer of de paal waterpas staat en stamp het goed aan. Check regelmatig of de paal waterpas blijft.

Op hellende terreinen
Als het gazon of de tuin niet vlak loopt, ga de palen en de panelen dan zeker niet schuin zetten. Het systeem is zo ontworpen dat je probleemloos in trapvorm kan werken. Houd de palen waterpas en hang waar nodig het volgende paneel wat lager.

Volgende panelen
Plaats dan het volgende paneel en de volgende paal. Als er aan één paal twee panelen staan, kan je de beugels definitief vastzetten. Het eerste paneel werd hier aan de poortpaal vastgemaakt met de grotere meegeleverde beugels. De gewone beugels dienen om twee panelen aan 1 paal vast te maken, telkens met twee bouten. Om het tweede paneel in de beugels te monteren, die al rond de paal en het eerste paneel bevestigd zijn, verdraai je de beugel wat, je steekt het tweede paneel erbij en draait de beugel terug. Zet die nog niet vast. Pas als de paal aan de andere kant in droog beton staat, draai je de schroeven in.

Uitboren
Om je afrastering nog doeltreffender te maken tegen inbraak of diefstal, kan je in de bovenste en de onderste beugel van elke paal telkens 1 schroef uitboren. Zo heeft een bit er geen grip meer in en kunnen de beugels niet meer losgeschroefd worden.

Hoek maken
Bochten maken is geen enkel probleem. Ook hoekverbindingen gaan makkelijk, maar dan heb je een speciale klem nodig.
Zet het ene paneel op de klassieke manier vast. Het andere komt in de opening van de beugel, met de klem ertussen. Zo staat het ook muurvast.

Muurbevestiging
De muurbevestiging lijkt op de hoekklem. Schroef eerst het hoekijzer vast op de muur en zet het paneel eraan vast met de klem. Het is ook mogelijk om de palen op een vaste ondergrond te bevestigen. Je schroeft het voetstuk vast, zet de paal erin en draait de spanschroef aan.
  
Decoratieve afsluiting
Terwijl de hierboven geplaatste afsluiting in de eerste plaats op het sobere en het strakke gericht is, kan je met deze afsluiting ook voor een product kiezen dat meer op het decoratieve aspect gericht is. Wat de plaatsing betreft, kan je je richten op de plaatsingsinstructies die hierboven beschreven zijn, want die zijn net dezelfde. Let wel op. Panelen inkorten voor een hoek, vraagt enige aandacht.

(BRON: DOBBIT MAGAZINE; www.dobbit.be)

4 opmerkingen:

 1. Beste,
  hoe kun je draadpanelen bijsnijden? Als laatste paneel zal je immers zelden de maat van een standaardpaneel hebben. Kun je dit knippen? Moet dit met een slijpschijf?
  Kortom: hoe bijsnijden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat is nu net ook mijn vraag..
  iemand die de beste oplossing hiervoor heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo ik heb dezelfde vraag. Heeft een van jullie intussen al een idee of dit kan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Natuurlijke kruiden kunnen epilepsie genezen, ik heb meer dan veertien jaar epilepsie gehad, ik heb veel geld uitgegeven om medicijnen uit het ziekenhuis te halen om me gezond te houden, ik ging naar veel ziekenhuizen om te genezen maar er was geen oplossing. Op een dag was ik op kantoor door het internet gaan toen ik een bericht zag over Dr. Itua-kruidengeneeskunde over hoe hij een vrouw uit Kansas genas die aan hiv leed en ze noemde epilepsie als lijst van ziekten Dr. Itua kan net zo goed genezen ik nam contact met hem op met epilepsie Cure-oplossing, ik email hem. Hij vertelde me de dingen die ik moest doen en gaf me ook instructies om mee te nemen, die ik op de juiste manier volgde. Voordat ik wist wat er na twee weken gebeurde. Tot mijn grote verbazing, na geduldig te hebben gedaan volgens de instructies van Dr. Itua, was mijn epilepsie genezing, ik wil Dr Itua hartelijk danken die God heeft gestuurd om zijn mensen te genezen met zijn natuurlijke geneeskunde Ik bid dat God je zal zegenen voor het goede werk dat je doet. Voor iedereen die nog steeds aan deze ziekte lijdt, kun je ook contact met hem opnemen via zijn e-mail op :; drituaherbalcenter@gmail.com Of Whatsapp-nummer .. . + 248149277976 zoals ze zeggen dat zijn kruidengeneesmiddel de enige permanente oplossing is voor beslaglegging. Hij kan net zo goed het volgende genezen ... Herpes Virus, HIV / Aids, Hepatitis A / B, Gordelroos, Koortslip, Epilepsie, Wrat, Lupus, Diabetes, Mannen / Vrouwen Onvruchtbaarheid, Inbeslagneming, Kanker alle soorten.

  BeantwoordenVerwijderen