donderdag, augustus 05, 2010

Soorten cocktails

Beschrijving van de basis "American drinks"


Bishops
Een soort Grog waarbij alle of donker bier als basis gebruikt wordt, met vruchten als tweede belangrijkste ingrediënt. Bishops worden soms warm (maar niet heet) geserveerd.

Bowls
Dit is een soort vruchtenpunch die gemaakt kan worden naar de fantasie van gastheer of gastvrouw. Bowls worden alcoholvrij of met alcohol geserveerd; ijskoud (met ijsblokjes) uit een punch-bowl, een soort diepe glazen schaal (een soepterrine kan ook).

Cobblers
Net als Fixes en Daisey's worden Cobblers geserveerd met rietjes in een wijnglas gevuld met geschaafd ijs. Het verschil tussen Cobblers en Fixes of Daisey's is dat zij geen citrussappen bevatten of soms alleen een paar druppels; de Cobbler is een uitvinding van Hany Johnson (1880).

Collins
De Collins is de beroemdste drank gemaakt in de 'American Bar'. Oorspronkelijk een 'sour' (zie aldaar) met limonade of sodawater en gin. De uitvinding van deze drank wordt toegeschreven aan de gebroeders John en Tom Collins. Later werden ook andere dranken als basis gebruikt. Een Collins wordt altijd in een collins- of highball-glas geserveerd. De Collins is zo populair dat er nu ook verschillende Collins-mixen op de markt zijn, waarbij alleen de alcoholbasis van het recept en de garnering worden toegevoegd.

Coolers
Oorspronkelijk een 'harses neck'-long drink, geserveerd met de gehele dun geschilde huid van citroen of sinaasappel. De tegenwoordige Cooler wordt meestal met gin gemaakt, maar de historische Cooler is de Remsen Cooler, gemaakt met Remsen's Scotch whisky, een fabriek die niet meer bestaat.

Crustas
Het meest opvallende van de Crustas is dat de gehele binnenkant van het glas bekleed wordt met een citroen- of sinaasappelschil. De Crustas wordt meestal in een wijnglas (Bordeaux) geserveerd. De gemakkelijkste manier om het glas te bekleden is door een citrusvrucht van + dezelfde maat als het glas te nemen, bodem en deksel van de vrucht af te snijden en met een scherp mesje het vruchtvlees eruit te verwijderen. Ook moet de rand van het glas met suiker gefrost worden. Om dit effect te bereiken bevochtigt men de rand van het glas en doopt alleen de rand in suiker die is uitgestrooid op een schoteltje.

Daisey's en Fixes
U zult merken dat er weinig of geen verschil bestaat tussen Daisey's en Fixes. Oorspronkelijk werd in de Daisey grenadine gebruikt, terwijl in de Fixes gebruik werd gemaakt van ananassap. Beide dranken zijn van het 'sour-type' (gemaakt met citrussappen). Beide dranken worden ook gegarneerd met fruit.

Fizzes
Wat is het verschil tussen een Collins en een Fizz? Mijn vriend S. Fougner blijft erbij dat het enige verschil is dat een Collins in een 25 cl-glas en een Fizz in een 30 cl-glas wordt geserveerd. Het is waar: beide dranken zijn van dezelfde familie, maar ik adviseer om ijsblokjes te gebruiken voor de Collins, en geschaafd ijs voor de Fizzes. In de recepten gebruik ik voor beide dranken een highballglass.

Flips
Een Flip is een drank die gemaakt wordt door wijn of andere alcoholische dranken te shaken met een ei en suiker. Gebruik ook voor deze drank geschaafd ijs en serveer in een sherryglas of champagnecoupe.

Puffs
Een Puff is een combinatie van de Milk Punch en de Soda Punch.

Rickey's
Een Rickey verschilt nauwelijks van een Collins of Daisey; hij is alleen droger van smaak en wordt in een kleiner glas (sherryglas) geserveerd. Een echte Rickey wordt daarom alleen met limoensap gemaakt. Omdat limoenen in ons land niet altijd gemakkelijk verkrijgbaar zijn, heb ik in sommige Rickey-recepten gebruik gemaakt van citroensap.

Sangarees
Een Sangaree is een gekoelde, gezoete drank, gemaakt van bier, wijn of een andere alcoholische drank, geserveerd in een highballglas en gegarneerd met een snufje nootmuskaat.

Slings en Toddies
Slings en Toddies worden beschreven als mengsels van zoete likeuren en water, en worden heet of koud geserveerd. Slings zijn meestal gemaakt met citroensap en suiker of een zoete likeur. Toddies worden meestal met een citroenschilletje of -schijfje geserveerd, terwijl er één of meerdere kruiden aan de drank zijn toegevoegd.

Smashes
Een andere naam voor een 'korte' Julep; dus een Julep met minder drank. Serveer in een sherryglas.

Sours
Er zijn verschillende meningen over wat een Sour is. Omdat een groot aantal cocktails op een sour-basis zijn gemaakt, is het toch zeer belangrijk dat wij enig idee hebben van wat een Sour precies is. Een Sour is eenvoudig een combinatie van citrussappen, suiker of een andere zoetstof, en alcohol. Sommige schrijvers van recepten geven de formule 'sap van 1 citroen'. Ik heb heel wat citroenen uitgeperst en van de ene kreeg ik 1/2 cl sap, terwijl ik van de andere citroen 3 cl sap kreeg. Ik heb daarom in mijn recepten de hoeveelheid citroensap aangegeven in centiliters. Dat werkt voor de bartender gemakkelijker en preciezer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten