zondag, augustus 08, 2010

Borrelhapjes & snacks

In dit artikel geef ik een aantal recepten van borrelhapjes die je kan serveren op feestjes.

Fish & Dips
Ingrediënten
150 g boem, snuif zout, 1 eetlepel suiker, 2 eierdooiers, 5 eetlepels blond bier, 5 eetlepels melk, 5 eetlepels water, 2 eiwitten. 4 kabeljauwfilets van 150 g elk, 4 eetlepels extra bloeien, versgemaakte frieten, azijn

Bereiding
Klop bloem, zout, suiker, eierdooiers en bier in deze volgorde onder elkaar. Voeg nadien de melk en het water toe en klop tot een glad maar vrij dik beslag. Zet 30 min in de ijskast.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig onder het beslag. Wentel de visfilets in bloem en dompel ze nadien onder in het beslag. Frituur onmiddellijk in 5 tot 6 min goudbruin in hete olie van 180 ° C. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met de verse frieten. Kruid de frieten met zout en besprenkel de vis met azijn.

Bruschetta met tomaat
Ingrediënten
4 gepelde tomaten, 4 dikke sneden boerenbrood, 1 gepelde knoflookteen, 6 blaadjes basilicum, olijfolie, zwarte peper van de molen, grof zeezout

Bereiding
Snijd de tomaten in vier, verwijder de groenige zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Strijk de randen van de sneden brood in met de knoflook. Prak de tomaten met een vork fijn op het brood. Snijd basilicum fijn en strooi over de bruschetta. Werk af met een straal olijfolie en kruid met zwarte peper van de molen en grof zout.

Crostini
Ingrediënten
1 stokbrood of ander klein brood, 1 gepelde knoflookteen, olijfolie, zuiders beleg naar keuze

Bereiding
Snijd het brood in plakken van 2 cm dik. Wrijf de randen in met de gepelde knoflookteen. Besprenkel de sneden met olijfolie en rooster de crostini krokant en goudbruin in een grillpan. Besmeer nadien met een smaakmaker naar keuze: tapenade, pesto, ansjovisboter

Dolmes met tzatziki
Ingrediënten
olijfolie. 1 fijngehakte sjalot, 1 fijngehakte knoflookteen, 125 g kleefrijst, 1 eetlepel fijngehakte dille, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, het sap van 1/2 citroen, peper en zout, 12 tot 16 opgelegde wijnbladeren
Voor de tzatziki: 150 g Griekse yoghurt, 3 geplette knoflooktenen,  1 eetlepel fijngehakte verse munt, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout, 1/2 komkommer (ongeschild of geschild naai keuze)

Bereiding
Verhit olie in een pan en fruit de sjalot en de look erin aan. Voeg rijst, dille, peterselie en citroensap toe en kruid met peper en zout. Overgiet met 2 dl heet water en breng zacht aan de kook. Laat 5 min zacht koken en draai nadien het vuur uit. Laat afkoelen in het kookvocht.
Kook de wijnbladeren 15 min in lichtgezouten kokend water. Giet ze af en laat ze schrikken onder koud stromend water. Laat ze nadien afkoelen en uitlekken op een rooster.
Leg de bladeren open op het werkblad, met de glanzende kant naar onder. Verdeel de rijst erop, rol de bladeren dicht en plooi de uiteinden naar binnen. Leg de dolmes meteen in een pan, zet net onder met water en een scheut olie, dek af en breng op een laag vuur aan de kook. Laat ongeveer 30 min zacht koken, tot de rijst gaar is. Haal de dolmes uit de pan en laat ze afkoelen in de ijskast.
Maak ondertussen de tzatziki. Meng yoghurt met look, munt en olijfolie, kruid met peper
en zout. Snijd de komkommer in blokjes, snijd alle zaden weg. Meng de komkommer onder de yoghurtsaus en laat ten minste 1 dag rijpen in de ijskast. Serveer met de dolmes.

Chicken Yakitori
Ingrediënten
1,5 dl sojasaus, 2 koffielepels suiker, 1,5 koffielepel vloeibare honing. 5 eetlepels mirin (zoete sakelikeur), 4 eetlepels sake, 3 eetlepels water, het vlees van 3 kippenbouten, 3 stuks jonge prei of negi (Japanse prei), houten satésticks

Bereiding
Meng sojasaus met suiker, honing, mirin, sake en water. Roer goed onder elkaar. Snijd het vlees in dobbelstenen van 3 bij 3 cm en marineer 30 min in de saus. Snijd de jonge prei in stukken van 3 cm lang.
Steek het vlees afwisselend met de prei op houten satésticks. Grill de spiesen gaar in een hete grillpan en serveer met de saus.

Spring rolls
Ingrediënten
8 kleine brik deegvellen van 12 bij 15 cm, 1 losgeklopt eiwit, 2 fijngehakte stuks lente-ui, 1 fijngehakte kleine rode chili, 1 fijngehakte knoflookteen, 5 eetlepels mirin (zoete sakelikeur)

Voor de vulling: naar keuze: sojascheuten, julienne van wortel, fijngehakte lente-ui, fijngehakte rode Chili, stukjes varkens- of kippenvlees of garnalen, Chinese zwarte paddestoelen enzovoort, peper en zout

Bereiding
Meng de ingrediënten voor de vulling en kruid met peper en zout. Leg de vellen brikdeeg open op het werkblad en leg de vulling in het midden. Strijk de naden royaal in met losgeklopt eiwit, zodat ze tijdens het frituren aan elkaar bakken. Rol de vellen stevig op tot kleine lange loempia's en plooi de hoeken onder de spring rolls naar binnen. Kleef vast met eiwit. Frituur de rolls onmiddellijk goudbruin in hete frituurolie van 180°C. Laat nadien uitlekken op keukenpapier. Meng voor de saus lente-ui met Chili, look en mirin. Controleer de kruiding en serveer bij de spring rolls.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten