zondag, juli 25, 2010

Turks fruit recept

Turks fruit
Voorbereidingstijd: 30 minuten ~ opstijven
Kooktijd: 20 minuten
Voor 50 stuks

Ingrediënten

  • schil van een middelgrote citroen 
  • schil van een middelgrote sinaasappel 
  • 0, 6 dl sinaasappelsap
  •  2 el citroensap 
  • 750 g basterdsuiker 
  • 1,25 dl water 
  • 2 el poedergelatine
  • 2,5 dl water
  • extra 100 g maizena 
  • 3-4 druppels oranjebloesem of rozenwater 
  • rode levensmiddelenkleurstof 
  • 1/2 kop poedersuiker

Bereiding Turks fruit
1 Bedek een vrij diepe, vierkante cakevorm van 17 cm met aluminiumfolie en laat deze aan beide zijden overhangen. Bestrijk de aluminiumfolie met boter of olie.
2 Verwijder het wit en de vliezen uit de citroen- en sinaasappelschillen. Doe schillen, sappen, suiker en water in een grote pan met dikke bodem. Roer de massa, zonder dat deze gaat koken boven een gematigd vuur tot de suiker is opgelost. Strijk de suikerkristallen met een vochtig kwastje van de binnenkant van de pan. Breng de massa aan de kook, matig het vuur iets en laat alles ca. 5 min. koken, zonder te roeren; of totdat een theelepel met het mengsel in koud water gedompeld een lang draadje vormt; of tot een suikerthermometer 105 °C aanwijst. Van het vuur halen.
3 Doe de poedergelatine met 1,25 dl water in een glazen schaaltje, plaats deze boven heet water en roer tot het poeder is opgelost. Vermeng de maïzena en het restant extra water in een ander schaaltje en roer het geheel glad.
4 Voeg het gelatine- en maïzenamengsel aan de suikerstroop toe. Roer de massa boven een gematigd vuur tot het kookt en helder wordt. Roer het bloesemwater met een paar druppels rode kleurstof door het mengsel.
5 Giet het mengsel door een zeef in de vorm, strijk het oppervlak glad en laat het geheel een nacht in de koelkast staan. Neem de stijf geworden massa met folie uit de vorm; haal de folie voorzichtig weg. Met een scherp mes de massa in blokjes snijden en door de poedersuiker rollen. Bewaren in een afgesloten trommel tussen laagjes vetvrij papier.

TIP: Basterdsuiker is een extra fijne soort rietsuiker die snel oplost tijdens het mixen en koken. Hij is ook geschikt voor het maken van meringues hoewel hel gebruik van bruine suiker een iets stevigere samenstelling geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten