dinsdag, september 01, 2009

Wat is een jetlag en wat doe je eraan?

Jetlag is het geheel van symptomen of verschijnselen dat men ondervindt bij verre reizen met het vliegtuig waarbij men zich verplaatst door de verschillende tijdzones.

Wat is juist een jetlag?
In enkele uren tijd kan men zich verplaatsen naar een zone waar de zon een veelvoud van diezelfde tijd voor nodig heeft. Daardoor wordt van het lichaam een niet onaanzienlijke inspanning gevraagd om zich aan te passen. Het natuurlijke bioritme van ons lichaam is namelijk niet meer in overeenstemming met het slaap- en waakritme dat aan de dag- en nachtcyclus van de bestemming verbonden is. Daardoor ontstaan vermoeidheid, slapeloosheid, vermindering van de eetlust, hoofdpijn, obstipatie en dergelijke wat men linkt aan een jetlag. Reken erop dat je één dag aanpassing nodig hebt per uur tijdsverschil. Dit wil zeggen reizen in noord-zuidrichting geeft niet zo'n probleem (bijvoorbeeld naar Afrika). Reizen in oost-westrichting daarentegen wel (bijvoorbeeld naar Azië of Amerika). Reizen naar Azië verkort je dag, reizen naar Amerika verlengt de dag. Verkorten is veel vermoeiender dan verlengen. Je kunt immers midden in de dag niet gaan liggen voor een verkwikkende slaap.

Hoe maak je een jetlag draaglijker?
Probeer een drietal dagen evenwichtig te eten en voldoende te slapen. Niet te veel koffie of thee drinken (cafeïne stimuleert en kan de aanpassing van het slaap- en waakritme vertragen). Om de andere dag veel eiwitten en koolhydraten (vlees en deegwaren) eten en de andere dag heel sober. Maak zoveel mogelijk gebruik van het daglicht. Reis je westwaarts, boek dan een vroege vlucht en zoek bij aankomst meteen het zonlicht op. Reis je naar het oosten, neem dan een late vlucht. Tijdens de vliegreis kan je best geen alcohol gebruiken. Ter plaatse die je zo vlug mogelijk de plaatselijke eet- en slaapritmen over te neme. Bij slaapstoornissen kan je eventueel een licht slaapmiddel gebruiken gedurende de eerste dagen. Spreek hierover met je huisarts alvorens op reis te vertrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten