dinsdag, september 01, 2009

Vaccinaties voor reizigers

Als je een reis plant naar verre oorden, dan zul je tijdig maatregelen moeten nemen om met je vaccinaties in orde te zijn. Het ideale moment om met je vaccinatieschema te starten is één a twee maanden voor je afreis.

Op reis

Bij zulke gelegenheid is het eerst en vooral nuttig om te kijken hoe het met je vaccinatiestaat van tetanus staat. Elke 5 a 10 jaar moet je deze vaccinatie hernieuwen. Dit is een ideaal moment om er eventueel aan te denken. Wie nog nooit gevaccineerd werd of er niet zeker van is, kan het best beginnen met twee inentingen met een interval van vier tot zes weken en een herhaling na één jaar. Dan ben je weer veilig voor 10 jaar. Afhankelijk van de plaatselijke levensstandaard en de gebruikelijke hygiëne in het land van bestemming, dringen de volgende maatregelen zich op:

Zone 1 : Europa, Noord-Amerika, Japan, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. Er zijn geen bijzondere maatregelen nodig.

Zone 2: Oost-Europa, het GOS en het zuidelijk deel van de Middellandse-Zeestaten. Tetanus, hepatitis A en eventueel tyfus. Dit laatste is afhankelijk van het soort reis. Als de reis langer is dan twee tot drie weken en avontuurlijk van karakter, dan is een tyfusvaccinatie het overwegen waard.

Zone 3: Alle andere landen: tetanus, hepatitis A, tyfus, polio, gele koorts en malaria.

Polio
Polio (Poliomyelitis anterior acuta) wordt veroorzaakt door het Poliovirus en komt alleen voor bij mensen. Polio komt hier niet voor, maar wel in landen met een lagere graad van hygiëne. Als je als kind reeds gevaccineerd werd, moet je dit éénmaal herhalen op volwassen leeftijd bij reizen naar ontwikkelingslanden, en eventueel herhalen elke tien jaar. Het vaccin wordt niet meer oraal toegediend zoals vroeger, maar werd recentelijk vervangen door een spuitje. Er zijn geen bijwerkingen aan verbonden. Je huisarts kan je dit vaccin toedienen.

Gele koorts
Gele koorts is een ziekte die vooral voorkomt in Zuid-Amerika en in Afrika ten zuiden van de Sahel. Ze wordt veroorzaakt door de gelekoortsvirus. Ze wordt overgedragen door muggen. Het is een dodelijke virale aandoening. Eén inspuiting werkt 10 jaar. Een bijwerking van de inspuiting is dat je na de vijfde tot tiende dag eventueel koorts met grieperig gevoel kan krijgen. Wordt alleen gegeven in de dienst Gezondheidsinspectie van elke provincie en dan krijg je een officieel geel boekje. Is verplicht in bepaalde landen. Informatie krijg je in het Tropisch Instituut of bij je huisarts.

Cholera
Cholera is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door Vibrio cholerae bacteriën. Belangrijke symptomen zijn diarree en uitdroging. Het risico is ongeveer één op een half miljoen als je preventieve maatregelen toepast die gegeven worden om de gewone reizigersdiarree te voorkomen. Het vaccin tegen Cholera biedt slechts 50 procent bescherming en wordt daarom niet meer gegeven.

Tyfus
Is een ernstige infectie die gepaard gaat met hevige diarree en hoge koorts en wordt overgedragen door besmet water of voedsel. Er is één vaccinatie en ze is drie jaar werkzaam. Men kan kiezen tussen een orale vorm (Vivotif) waarbij je drie capsules om de andere dag moet innemen en een injectie (Typhim) die je eenmalig moet laten toedienen. De werking en de prijs van beide zijn dezelfde. De capsules geven meer kans op bijwerkingen zoals diarree en dergelijke. De injectie kan met elk ander vaccin worden gecombineerd. Vivotif kost 18 euro en Typhim 17 euro. Wordt aangeraden voor reizen die langer dan drie weken duren, vooral als ze wat avontuurlijk zijn.

Hepatitis A
Is een virale infectie die wordt overgedragen via voedsel, drank en voorwerpen. Een vaccinatie wordt aangeraden voor reizen die avontuurlijk zijn en langer dan drie weken duren. De ziekte is op zich niet erg, maar kan verwikkelingen geven in tropische streken en je bent er erg ziek van, zoals bij een zware griep. Er bestaat een vaccin (Havrix 1440) dat je tweemaal moet laten inspuiten met een interval van zes maanden tot één jaar. Het beschermt je gedurende tien jaar en kost ongeveer 85 euro voor de twee vaccinaties. Je kunt ook kiezen voor een kort werkend schema met gammaglobulines. Dit spuitje wordt enkele dagen voor vertrek gegeven en werkt vier a zes weken. De prijs bedraagt ongeveer 6 euro.

Hepatitis B
Hepatitis B is een leverinfectie die veroorzaakt wordt door het hepatitis B-virus. Chronische hepatitis B kan leiden tot levercirrose en leverkanker. Inenting tegen deze ziekte is zinvol voor mensen die medische activiteit uitvoeren en/of lang of frequent reizen. De ziekte wordt vooral overgedragen door bloed of seksueel contact. Het vaccin wordt toegediend in een reeks van vier prikjes, telkens met tussenpozen van één maand, de laatste met een tussenpoos van één jaar, b.v. Engerix B. De werkingsduur is 10 jaar. De prijs bedraagt 31 euro per vaccin en wordt sinds januari 1996 terugbetaald voor kinderen jonger dan 13 jaar.

Difterie
Difterie of Kroep, is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie (Corynebacterium diphtheriae). De sypmtomen zijn misselijkheid, zere keel, braken, lichte koorts, snelle hartslag en hoofdpijn. De difterie-bacterie maakt toxinen of gifstoffen die de hartspier (myocarditis) en het zenuwstelsel kunnen beschadigen. DKTP-vaccin of DTP-vaccin beschermt tegen deze ziekte. Reizigers die na 1950 geboren zijn en die naar een risicogebied gaan (b.v. bepaalde streken in het GOS), worden vanaf 18 jarige leeftijd opnieuw gevaccineerd met een aangepast vaccin (b.v. Tedivax pro Adulto). Reizigers die voor 1950 geboren zijn, werden meestal als kind niet gevaccineerd. Zij worden driemaal gevaccineerd zoals het tegenwoordig bij kinderen gebeurt, maar ook met het specifieke volwassenenvaccin.

Wil je meer teweten komen over vaccinaties? Ga dan naar de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Voor medicatie kan je terecht bij de Online Dokter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten