dinsdag, september 01, 2009

Vaak voorkomende problemen bij vliegvakanties

Reizen is meestal wel leuk, zeker als je ervoor kunt zorgen dat je enkele mogelijke pretbedervers te snel af bent. Bij vliegreizen zijn er zo een paar dingen waar je op moet letten. Zowel zware verkoudheden als tandbederf kunnen namelijk voor zeer vervelende problemen zorgen.

Ziek op reis vertrekken
Infecties in het neus-, keel- en oorgebied kunnen het best vóór het vertrek behandeld worden. Anders neem je tijdens de reis zelf een ontzwellend middel, bijvoorbeeld neusdruppels met efedrine zoals Vibrocil voor de neusslijmvliezen. Een oraal preparaat dat de slijmvliezen ontzwelt, kan ook, maar is meestal wat slaapverwekkend (bijvoorbeeld Actifed, Sinutab en Nasapert). Zo kan een acute middenoorontsteking vermeden worden. Door een verkoudheid kan tijdens een vliegreis een verandering van druk ontstaan in het middenoor. Dan ontstaat er tractie op het trommelvlies en vochtophoping met pijn, suizen en gehoorverlies met eventueel perforatie van het trommelvlies. Wanneer je een suizend of pijnlijk gevoel hebt in je oren (doordat het trommelvlies naar binnen wordt gezogen), dan helpt veel slikken (je drankje stapsgewijs opdrinken), kauwen met gesloten mond (kauwgom) en dichtgeknepen neus zodat de buis van Eustachius (verbinding tussen oor en keel) zich opent en er weer lucht in het middenoor komt. Baby's kun je tijdens het opstijgen en dalen een zuigflesje laten drinken.

Slechte tandvullingen
Niet perfecte tandvullingen en kleine luchthoudende holten in rottende tanden kunnen problemen geven door plotselinge onderdruk met tandpijn als gevolg. De tand kan zelfs springen of de vulling kan eruit springen. Naar de tandarts dus vóór het vertrek.

Bloedklonters
Bij lang stilzitten en vooral als de beenruimte beperkt is, kan de bloedcirculatie zodanig bemoeilijkt worden, dat er een risico bestaat voor aderontsteking (flebitis) en de vorming van bloedklonters. Dit laatste kan gevaarlijk zijn, want als men na de landing weer beweegt, kan deze klonter door het bloed worden meegevoerd naar de longen en daar longembolie veroorzaken. Zwangere vrouwen, mensen met spataderen of personen die reeds bloedklonters hebben gehad, lopen een hoger risico. Als je behoort tot een risicogroep: draag elastische kousen en neem vooraf een aspirine. Dit laatste verdunt het bloed een beetje. Draag losse kleding en gemakkelijke ruime schoenen. Strek je benen elke 20 a 30 minuten eenmaal. Span en ontspan geregeld je buikspieren. Wandel elk uur enkele keren heen en weer. Hart- en longpatiënten die toch roken kunnen het best enkele dagen vóór het vertrek stoppen met roken. Op die manier kan de koolstofmonoxideconcentratie (co) in het bloed afnemen. Zo worden de rode bloedcellen beter met zuurstof bezet en rninder met koolstofmonoxide. Op die manier is er minder gevaar voor een te laag zuurstofgehalte in het bloed tijdens de reis. Dat kan immers gevaarlijk zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten