dinsdag, september 01, 2009

Malaria voorkomen

Malaria is een ernstige aandoening die wordt overgedragen door muggen. Malaria komt voor in een groot deel van de wereld, zelfs in landen waar we op het eerste gezicht niet aan denken en die toch toeristische toppers zijn, zoals Egypte, Syrië, Israël en ook Turkije.

Malaria
Malaria is een aandoening die, indien niet of te laat behandeld, dikwijls de dood tot gevolg heeft. Daarentegen is de uitdrukking eens malaria, altijd malaria, niet juist. Tijdig erkende malaria is meestal perfect te behandelen en komt niet meer terug.Daarom is het belangrijk om ten eerste aan goede preventie te doen en ten tweede om, in de eerste maanden na terugkeer uit de tropen, bij koortsaanvallen die langer dan 48 uren duren, gelijk aan malaria te denken en je hierop te laten onderzoeken door je huisarts.

Hoe komt het dat malaria meer en meer voorkomt in onze streken?
Het aantal gevallen is recent vermeerderd doordat malaria in derde wereldlanden meer voorkomt dan vroeger en doordat het aantal reizigers naar die landen toeneemt. Voeg daarbij nog de toenemende resistentie ten opzichte van de klassieke anti malariamiddelen en de verklaring is vlug gevonden.

Hoe kan je malaria voorkomen?
Een goede uitwendige afweer tegen muggen vermindert de kans op steken met 80 procent. Het loont dus de moeite om hier zeer goed voor te zorgen, want het is de hoeksteen van malariapreventie. Verder kan je ook medicatie nemen. Tenslotte dien je een aanval tijdig te behandelen. Vooral als je langer dan drie weken hebt gereisd. Wees daarom alert voor koorts opstoten, ook als je weer thuis bent.

De uitwendige afweer tegen malaria
De malariamug zoemt niet en steekt bij voorkeur tussen valavond en dageraad. Draag 's avonds licht gekleurde kleding die armen en benen bedekt en niet te dun geweven is. Draag ook eventueel een sjaaltje en kousen Breng op de niet bedekte delen een insectenwerende crème, spray of melk aan, bijvoorbeeld Autan of muggenmelk. Herhaal dit om de vier a zes uur. Je kunt een spray ook op de kleren aanbrengen. Gebruik geen parfum, dit trekt insecten juist aan. Ga niet in de buurt van water zitten, dit is een geliefkoosde plaats voor muggen. Een muskietennet is niet duur en is 's nachts de beste preventie tegen muggenbeten. Het net moet onbeschadigd zijn, controleer het elke avond. Steek de hoeken en de kanten goed vast onder het bed en sla de muggen aan de binnenkant eerst dood vóór je gaat slapen. Apparaatjes die door ultra geluid de muggen op afstand zouden houden, zijn totaal waardeloos.

Medicatie tegen malaria
Het soort medicatie is afhankelijk van het bezochte land, de bezochte streken in dat land, het seizoen, het type reis en de verblijfsduur. In elk geval start je één week vóór vertrek en moet je de medicatie lang genoeg gebruiken na terugkeer, namelijk vier weken. Voor gedetailleerde en recente info bel je best naar het Tropisch Instituut of kan je bij je huisarts terecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten