zondag, september 06, 2009

Hypnose

Hypnose associëren we vooral met films en goochelaars. Maar hypnose past men ook nog regelmatig toe in de geneeskunde. Wat houdt het juist in en waar is het goed voor?

De hypnose
Hypnose is een bijzondere bewustzijnstoestand die ontstaat door sterke concentratie en waarbij men bereid is om suggesties van de hypnotherapeut te volgen. Hypnose is eigenlijk vergelijkbaar met een sterke concentratie zoals bijvoorbeeld bij het kijken naar een spannende film. Je wordt als het ware opgezogen door hetgeen op het filmdoek verschijnt. Je vergeet dat je in een filmzaal zit en je krijgt hartkloppingen omdat er een spannende achtervolgingsscène is. Met een bijzondere bewustzijnstoestand bedoelt men dus niet dat men slaapt. Hen elektro-encefalogram (EEG) dat tijdens hypnose gemaakt wordt is dat van iemand die zeer geconcentreerd is en niet van iemand die slaapt. De patiënt is wel heel rustig en ontspannen tijdens een hypnose en ook nog daarna, maar nadien herinnert hij zich alles nog. Het is dus de persoon in hypnose die iets doet en niet de hypnotiseur. De hypnotherapeut kan een persoon onder hypnose niet om het even wat laten doen, wel biedt hij een aantal technieken aan en begeleidt ook het toepassen ervan tijdens de therapie.

De hypnosesessie
Een hypnotherapiesessie verloopt altijd op dezelfde manier. Eerst wordt de patiënt voorbereid, dit wil zeggen voorbeelden geven, uitleg geven. Daarna komt de inductie of het aanbrengen van de hypnose. De patiënt moet zich visueel of auditief op iets concentreren of dient zich te concentreren op het eigen lichaam zoals bijvoorbeeld op de ademhaling. Vandaar gaat de patiënt dan over in de eigenlijke hypnosetoestand. Vervolgens wordt onder hypnose het therapeutisch werk verricht onder de vorm van een posthypnotische suggestie, dit wil zeggen dat deze suggestie de bedoeling heeft om effect te hebben na de hypnose. Nadien laat de therapeut de patiënt uit hypnose komen.

Wat zijn de toepassingen van hypnose?
Pijnbestrijding, bestrijden van angsten en fobieën, stoppen met roken, slaapstoornissen, psychosomatische klachten zoals maaglast, hoofdpijn, darmkrampen, enz.
Wat je ziet in shows en dergelijke (als mensen gebruikt worden om iets te doen) kan alleen bij mensen die heel diep onder hypnose kunnen gaan. Dit kan bij ongeveer 20 procent van de bevolking. 5 procent van de mensen kan niet onder hypnose gaan omdat ze zich niet willen of kunnen concentreren. De overigen gaan onder een gemiddelde, middelmatige, lichte hypnose.
Meer omtrent hypnose
Wil je meer teweten komen omtrent hypnose, ga dan naar de website van http://hypnose.start.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten