zondag, september 06, 2009

Heb je ook last van het zwemmersoor?

Een zwemmersoor (O T I T I S  E X T E R N)  is een ontsteking van de buitenste gehoorgang die meestal wordt veroorzaakt door een combinatie van vocht en warmte. Het kan behoorlijk veel pijn of jeuk geven en mogelijk een lopend oor en tijdelijk gehoorverlies.

Wat is de functie van oorsmeer
Oorsmeer wordt gemaakt door oorsmeerkliertjes in het buitenste derde van de gehoorgang. De functie van oorsmeer is:

  • Waterafstotend laag voorzien
  • Beschermend vetlaagje van de huid in de gehoorgang.
  • Opvangen van stof en vuiltjes.
  • Beschermen tegen bacteriële infecties.

De natuur heeft het zo goed gemaakt dat het oor zichzelf reinigt. Dus oren uitkuisen is volledig overbodig en zelfs schadelijk. Enkel oorproppen dienen verwijderd te worden en dit kan men niet zelf doen.

Wat is een zwemmersoor?
Een zwemmersoor is een infectie van de gehoorgang en niet van het middenoor. Eigenlijk een infectie van de huid in onze gehoorgang meestal door een bacterie (pseudomonas aeruginosa) minder frequent door een schimmel (10%). Er bestaan nog andere oorzaken van onsteking van de gehoorgang zoals chronisch loopoor, psoriasis, contactexzeem.

Hoe kan je een zwemmersoor voorkomen?
Als je gevoelig bent voor zwemmersoor, blijf dan niet te lang in het water, zeker niet langer dan één uur. Schud na het zwemmen met je hoofd, droog het oor zo goed mogelijk met de punt van een handdoek en laat liefst twee uur tussen de twee zwembeurten. Zo kan het oor goed droog worden. Droog je oren goed na een bad of douche. Je kan hiervoor desnoods een haar droger gebruiken. Pruts niet met een potlood, haarspeld of wattenstokje in het oor. Dit veroorzaakt kleine wondjes die de baan vrijmaken voor de bacteriën. Als je steeds last hebt van zwemmersoor na het zwemmen, dan kunnen oorwatjes met vaseline of beschermende oordopjes zinvol zijn. Vermijd veelvuldig gebruik van een walkman met oordopjes. Andere oorzaken zijn de oren teveel reinigen met wattestaafjes. Vuil besmet water: denk maar aan de talrijke kleine plonsbadjes die in de tuin staan en nauwelijks ontsmet worden. Ook druk bezochte zwembaden zijn niet altijd even steriel. Een puistje in het oor kan eveneens de oorzaak zijn.

Wat te doen bij een zwemmersoor?
Gebruik zuurstofwater om het oor te reinigen. Maak het oor droog met een klein plukje watten. Gebruik eventueel speciale oordruppeltjes die de huisarts voorschrijft en beweeg na het inbrengen de oorschelp goed heen en weer zodat de druppels diep in de gehoorgang doordringen. Vermijd de eerste zeven dagen contact met water (ter hoogte van de oren). Pas goed op bij het douchen en haar wassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten