woensdag, september 09, 2009

Een vloer egaliseren

Welk soort bekleding u ook op een vloer wilt plaatsen, de vloer moet altijd glad en effen zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Daarom zijn er speciale producten op de markt, waarmee een egaliserend mengsel kan worden gemaakt, de zogenaamde 'egaliseerpasta'. De toepassing ervan is heel eenvoudig.

Voorbereiding van de vloeren
Oude Parketvloer egaliseren
Bij oud parket reinig je het hout met vloeibare zeep om een goede hechting te krijgen. Was de zeep grondig af en laat de vloer verschillende dagen drogen. Dicht de grootste spleten (in het bijzonder tussen de lamellen) met draad en houtpasta.

Betonvloeren egaliseren
Bij betonvloeren verwijder je belangrijke onregelmatigheden (lijmvlekken van vroegere bekledingen) met een beitel of een plamuurmes. Dicht de grootste barsten en gaten met gewone mortel (laat drogen). Maak het oppervlak stofvrij. Als het beton brokkelig is (wat u ziet als u het droog afveegt), breng dan een verhardingsmiddel aan om de poreusheid te verminderen en een goede kleefkracht te krijgen. De egalisatieproducten worden meestal als cement klaargemaakt. Giet het poeder in een mortelbak, of bij gebrek daaraan in een grote teil. Voeg water toe volgens de gebruiksaanwijzing. Het mengsel moet voldoende vloeibaar zijn om goed in de spleten en onregelmatigheden te kunnen dringen (men moet rekenen op ongeveer 7 L water voor 25 kg). Gebruik een menger om goed te roeren (hulpstuk bij een boormachine). Maak een voldoende hoeveelheid van het product klaar om het hele oppervlak te bedekken. Voor een kamer met middelmatige afmetingen is een emmer voldoende. Reken op ongeveer 1 kg van het product per m2.

Toepassing
Giet het klaargemaakte product rechtstreeks op de parketvloer. Strijk het product over het gehele parket in een gelijkmatige laag uit. Gebruik een metselaars- of pleistertroffel. Laat drogen (gewoonlijk minimaal een halve dag) tot het oppervlak uitgeklaard is en uiteindelijk zacht en glad is. Op die manier verkrijgt u een homogene laag van ongeveer 1 mm dikte die perfect vlak is. Met bepaalde producten kunnen op heel onregelmatige vloeren dikkere lagen worden aangebracht. Het is nooit aan te raden twee lagen aan te brengen. Om een perfecte afwerking te krijgen, schuurt u het hele oppervlak glad meteen speciale puimsteen met korund en maakt u het daarna grondig stofvrij.

1 opmerking:

  1. Handige manier van werken heb je! Eerdaags moet ik het zelf ook proberen en ben benieuwd hoe dat het eindresultaat bij mij gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen