vrijdag, september 04, 2009

Een sauna is goed voor je gezondheid

Sauna is altijd een afwisseling van hitte en koude. De temperatuur in een sauna ligt tussen 80°C en 100°C. Hoe hoger de bank, hoe hoger de temperatuur. Je kunt laag beginnen en geleidelijk aan opklimmen. De duur van een saunabad is vooral afhankelijk van de individuele voorkeur. Meestal varieert dit tussen 10 en 20 minuten per zogenaamde beurt of sessie. De duur van de afkoeling is afhankelijk van de methode. Je kan kiezen tussen koude douche, een dompelbad, overgietingen of luchtafkoeling, waarna een rustpauze volgt van 5 tot 10 minuten. Meestal doe je twee a drie sessies achter elkaar zodat een saunasessie gemiddeld anderhalf tot twee uur duurt.

De positieve effecten van sauna
Door opwarming verhoogt de zweetsecretie. Dit is namelijk de enige manier waarop het lichaam zich kan verweren tegen een te sterke opwarming. Gemiddeld verlies je 400 tot 600 gram per beurt, dit wil zeggen een totaal gewichtsverlies van één a twee kilo. Via het zweet worden ook afvalproducten uitgescheiden, zoals melkzuur en ureum. Een saunabeurt na sport kan zo spierstijfheid helpen voorkomen. Sauna werkt immers ook relaxerend op de spieren. Het bloedvatenstelsel (hart- en huidbloedvaten) wordt gestimuleerd, waardoor de huid roder en warmer wordt en nadien prettiger aanvoelt. De polsslag stijgt en de bloeddruk daalt licht. Het hart wordt tijdens een sauna niet meer belast dan tijdens een fikse wandeling of een rustige fietstocht. Sauna kan dus geen kwaad voor het hart, zelfs niet voor hartpatiënten of mensen met een hoge bloeddruk. Sauna is daarentegen geen middel om de conditie te verbeteren. Om duizeligheid te voorkomen doe je maximaal twee tot drie warme sessies van maximaal 10 tot 15 minuten op de laagste bank (7o tot 8o°C). Dampstoten, die ontstaan door water op de hete stenen te gieten in de saunacabine, kunnen beter vermeden worden. Lig met gebogen benen en ga voor het verlaten van de sauna, een tweetal minuten rechtop zitten.

Wat je niet mag doen
Zware maaltijden en alcohol gebruiken voor een saunabeurt. Een sauna nemen onmiddellijk na een zware sportinspanning. Wacht 15 tot 30 minuten. Een sauna nemen als je koorts hebt.

Wat je wel moet doen
Je voor en na de sauna wassen. Voldoende drinken tijdens en na de sauna. Twee tot drie glazen per beurt. Je handdoek gebruiken in de sauna om op te liggen. Als je enkele keren per week gaat, moet je extra fruit en groenten eten wegens een verhoogd kaliumverlies.

Voordelen van sauna
Door de verhoogde huiddoorbloeding kunnen acne, psoriasis en bepaalde vormen van eczeem verbeteren. Bij sommige personen geeft sauna verlichting bij reuma, artrose en spierpijnen. Een goede afkoeling is wel belangrijk, anders is de algemene beweeglijkheid minder de daaropvolgende dag. Sauna werkt ontspannend, zowel psychisch als fysiek. Regelmatig saunabezoek, maar dan wel één- a tweemaal per week en dit jarenlang, zou de weerstand tegen infecties verhogen. Dit is echter nog niet onomstotelijk bewezen. De lichaamstemperatuur bij kinderen stijgt sneller. Daarom wordt voor kinderen aangeraden de saunabeurt korter te houden met voldoende afkoeling tussen de beurten in. Uiteraard kun je alleen kinderen meenemen die dit graag doen. Ook zwangere vrouwen kunnen gerust sauna doen. Als zowel de moeder als het kind gezond zijn, is er geen enkel probleem om als zwangere een sauna te bezoeken.

1 opmerking:

  1. This is a very good post! I admire the way you shared this topic! Keep it up a good job! credit report and score   obat kutil kelamin / kondiloma anjur dokter di apotik

    BeantwoordenVerwijderen