vrijdag, september 04, 2009

Draag een fietshelm voor uw veiligheid

De laatste jaren zie je meer en meer fietsers met fietshelmen opduiken in het straatbeeld. Geven ze ons nu vooral een veiliger gevoel, of dalen de risico´s wel degelijk?

Waarom een fietshelm dragen?
Fietsen is na motorrijden de gevaarlijkste transportvorm, gerekend per kilometer. Zowat 5 procent van de gekwetsten die op spoedgevallen worden binnengebracht, is slachtoffer van een fietsongeval. Eén derde van de verwondingen zijn schedel- en/of hersenletsels. Het overlijden van de fietser is in 88 procent van de gevallen veroorzaakt door het hoofdletsel. Studies (Engeland, VS, Canada en Australië) hebben aangetoond dat 70 tot 80 procent van deze hoofdletsels vermeden of sterk beperkt kan worden door het gebruik van een fietshelm. Kinderen tussen 10 en 15 jaar lopen het grootste risico op een ongeval met de fiets, en in iets mindere mate jongeren van 15 tot 19 jaar. De fietshelm is vooral effectief bij een val waarbij men op het hoofd neerkomt en in veel mindere mate wanneer men aangereden wordt door een wagen of een motor. Vallen op het hoofd komt voor bij kinderen en wielertoeristen.

De oorzaken van hoofdletsels bij fietsongevallen
Er zijn twee belangrijke oorzaken van hoofdletsels bij fietsers. In de eerste plaats zijn er de hersenkneuzing en/of hersenschudding. Bij een val komt het hoofd plots tegen een stilstaand voorwerp terecht en de hersenen worden volgens het traagheidsprincipe binnen in de schedelpan tegen elkaar gedrukt. Dit veroorzaakt uiteraard ernstige kneuzingen. Helaas biedt een helm hiertegen weinig bescherming. Schedelbreuken zijn op zich niet zo erg gevaarlijk, maar het gevaar wordt veroorzaakt door de bloedvaten die onder het bot lopen. De scherpe stukken van het gebroken bot kunnen de bloedvaten kwetsen en zo bloedingen veroorzaken. Hiertegen biedt een fietshelm wel bescherming.

Welk soort fietshelm kiezen?
Van alle soorten helmen die op de markt zijn, bieden alleen de zogeheten pothelmen bescherming tegen schedelbreuken. De ouderwetse leren helmen met overlangs lopende banden, zijn stellig af te raden. Tot op heden is er slechts één soort helm in kunststof op de markt. Meestal hebben die een schaal van schokabsorberend polystyreen en een binnenwerk van high density styrofoam. Een instelbare binnenvoering onder de vorm van uitneembare strookjes mousse wordt bijgeleverd om voor de juiste pasvorm te zorgen. Hetzelfde principe bestaat voor kinderhelmen. Er zijn heel wat kleuren en aërodynamische vormen op de markt, maar belangrijk is dat je een helm kiest die zo laag mogelijk over de slapen komt, zeker bij kinderen, want de slapen zijn de meest kwetsbare plaats voor schedelbreuken. De dikte van de schedel is hier immers maar één tot drie millimeter. Het gewicht van een helm voor volwassenen bedraagt 200 tot 300 gram. Een helm voor kinderen weegt ongeveer 300 gram. Vanaf 48 cm schedelomtrek kan een helm zeker gedragen worden (ongeveer 18 maanden) als hij tenminste goed ingesteld wordt met behulp van bijgeleverde strookjes mousse. Fietshelmen zijn niet onbeperkt houdbaar. Je moet er rekening mee houden dat je na een val (zelfs zonder zichtbare schade) je helm moet vervangen vanwege het verminderd schokabsorberend vermogen. Ook kun je de helm het best na enkele jaren vernieuwen omdat er een soort slijtage van de styrofoam optreedt, te vergelijken met metaalmoeheid. Een fietshelm koop je in de betere fietszaak. De prijs varieert van 20 tot 40 euro voor kinderhelmen tot 45 tot 65 euro voor fietshelmen voor volwassenen.

Hoe bepaal je de juiste maat van uw fietshelm?
De juiste maat van uw fietshelm wordt bepaald door de hoofdomtrek, startende vanaf één centimeter boven de wenkbrouwen.

Hoe zet ik de helm juist op?
Zet de helm recht op uw hoofd. De helm mag niet teveel naar voren of naar achteren hellen. De kinband dient juist aangetrokken worden. Span de kinband zo aan dat de helm lichtjes naar beneden trekt bij het openen van je mond.

De Europese norm
De fietshemen dienen conform te zijn met de Europese Norm EN 1078.

Wat met een kind in een babystoeltje?
Een kinderstoeltje is minder stabiel waardoor het kind kwetsbaarder is. Laat daarom uw peuter een fietshelm dragen. Geen opmerkingen:

Een reactie posten