vrijdag, september 04, 2009

De verplichte autogordel

De veiligheidsgordel is nu stilaan overal ter wereld verplicht, zowel vooraan als achteraan in de wagen. Hoe geeft de gordel ons precies bescherming en is de gordel soms ook onveilig.

Hoe beschermt een gordel?
Het onderste bekkengedeelte van de gordel houdt de inzittende op zijn plaats. Het bovenste schuine gedeelte gaat de voorwaartse beweging tegen. De benen, de armen en het gelaat kunnen zo veel minder gemakkelijk gekwetst worden en je wordt niet uit de wagen gekatapulteerd. Na een ongeval moet men de veiligheidsgordel vervangen, want het schokabsorberend vermogen is door de schok verminderd.

Is een veiligheidsgordel ook veili bij brand of wanneer de auto in het water terecht komt?
De kans dat er een wagen bij een ongeval vuur vat, is niet zo groot, namelijk één op de honderd ongevallen. Als mensen na een ongeval in de wagen vastgeklemd zitten, is dat bijna nooit te wijten aan het feit dat de gordel vastzit, maar wel aan andere oorzaken, bijvoorbeeld de auto is ingedeukt of men is zodanig gekwetst dat men niet meer op eigen kracht uit de wagen kan komen. In die zin is het erg belangrijk dat men de gordel gebruikt, want die vermindert de kans op verwondingen. Concreet: 
  • 60 procent minder kans op hoofdwonden en hersenschuddingen.
  • 40 procent minder breuken van de armen.
  • 30 procent minder breuken van de benen.
Doordat men minder letsels oploopt, kan men sneller uit de auto komen. Een goede gordel heeft trouwens een ontgrendeling systeem dat zelden of nooit faalt. Uit de wagen geworpen worden, is de belangrijkste oorzaak van overlijden bij auto ongevallen. 33 procent van die gevallen loopt fataal af. Door een gordel daalt dit tot 5 procent.

Mogen zwangere vrouwen een veiligheidsgordeldragen?
Als men de gordel correct draagt, dit wil zeggen het bekkengedeelte onder de buik en het diagonale deel zoals gewoonlijk, beschermt de gordel tegen kwetsuren en tegen uit de auto geslingerd worden. Bij een verkeerd gebruik kan de baarmoeder scheuren wat fataal kan zijn voor de baby. Het is dus zowel voor de moeder als voor de baby veiliger om steeds de veiligheidsgordel te dragen. Attesten om dit niet te hoeven doen, zijn eigenlijk uit den boze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten