zondag, augustus 16, 2009

Rugpijn

De meest voorkomende rugklachten op een rij

Anatomie van de wervelkolom
De wervlkolom bestaat uit:
*7 nekwervels
*12 borstwervels
*5 lendewervels
*het heiligbeen
Deze wervels zijn van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven zodat de wervelkolom bewegingsvrijheid krijgt.

De wervelklom
De wervelkolom is het belangrijkste steunorgaan in het lichaam. Dit gedeelte van het skelet dient eveneens voor de aanhechting van de rugspieren en de bescherming van het ruggemerg. De wervelkolom bestaat uit 32-33 botstukken en de wervels die door tussenwervelschijven gescheiden zijn. Hierdoor is de wervelkolom niet alleen stevig maar ook buigzaam.


Een wervel bestaat uit:

*het wervellichaam (corpus) aan de voorzijde
*de wervelboog (lamina) aan de acherzijde
*het wervelgat, dit is de opening tussen het wervellichaam en de wervelboog

De verschillende wervelgaten vormen uiteindelijk het wervelkanaal waar het ruggemerg veilig ligt omsloten. De wervelbogen vormen de werveluitsteeksels.


De tussenwervelschijven
De tussenwervelschijven bestaan uit elastische vezels (annulus fibrosus) en een geleiachtige vloeistof (nucleus pulposus). De tussenwervelschijf of de discus intervertebralis, is veerkrachig waardoor de wervelkolom buigbaar en veerkrachtig is. De nucleus van de schijf gedraagt zich als een schokdemper die de impact van de dagelijke activiteiten absorbeert en de twee wervellichamen gescheiden houdt.

Rugpijn
In de rug bevinden zich veel pijngevoelige weefstels. rugpijn kan het gevolg zijn van prikkeling, beschadiging, ontstekingen of zelfs infecties van de wervelgewrichtjes, de tussenwervelschijven, de banden, de pezen, de spieren enz...

Gewrichtspijn aan de rug
Bij het ouder worden, dehydreert de nucleus pulposus waardoor hij zijn werking niet meer voldoende kan uitoefenen. Het schokdempend vermogen wordt hierdoor gelimiteerd en de annulus fibrosus wordt zwakker. De gewrichtsvlakjes worden door het slijtageproces ruwer en worden minder bewegelijker. Dit pijnverschijnsel is vermoedelijk ook het gevolg van een verdikking van het gewrichskapsel. Ook hier treedt er een beperking op van de bewegelijkheid van de wervelkolom. Het strekken van de verdikte gewrichtskapsels kan leiden tot pijn. De pijn die hierdoor onstaat, is het gevolg van:


*rekking en scheuring van de gewrichtskapsels
*beschadiging van het botvlies
*vernauwing van de gaten in de wervelkolom. Hierdoor ontstaat er een druk op de zenuwen en de andere weefsels die hier doorheen lopen


Rugpijn door beschadiging van de tussenwervelschijven
Beschadiging van de tussenwervelschijven, kan leiden tot spierpijn, pijn aan de pezen of aan de gewrichtskapsels. Deze kan optreden door een verkeerde beweging van de wervelkolom in de nekstreek. Bewegingen in de nek veroorzaken glijbewegingen van de ene wervel over de andere waarbij de tussenwervelschijven een vervorming kunnen ondergaan. Deze laat wel vervormingen toe maar buitensporige vervormingen kan leiden tot vervormingen van de wervelkanaalopeningen waarin de zenuwen en de bloedvaten lopen. Hierdoor zijn de zenuwen en bloedvaten onderhevig aan druk, rek en ontstekingen.

Rugpijn door ischias
Ischias is een neurale aandoening vande grote heup- of beenzenuw (nervus ischiaducus). Deze zenuw begint in het ruggenmerg en loopt via je bil/dij langs de achterkant van je been naar je voet. De rugpijn wordt gekenmerkt door lage rugpijn die vaak uitstraalt naar de bilstreek en de achterkant van het been. Ischias kan veroorzaakt worden door overbelasting van de onderrug, afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven, artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken. Andere oorzaken zijn o.a. bovenmatige inspanning, overgewicht en een slechte conditie of houding.

Rugpijn door hernia (discus hernia, prolaps, Hernia Nuclei Pulposi, HNP)
De annulus fibrosus kan scheuren door een kwetsuur, verkeerde bewegingen, tillen, emotionele inspanningen of door het ouder worden. Hierdoor kan de nucleus pulposus buitentreden door de beschadigde bindweefselring. Dit wordt een discus hernia genoemd. Aan de dorsale zijde van de schijf treden verscheidene belangrijke spinale zenuwen uit naar allerlei organen, weefsels, extremiteiten, etc. Het komt frequent voor dat een discus hernia druk uitoefent tegen deze zenuwvezels wat kan leiden tot een uitstralende pijn, een doof gevoel, krachtvermindering en een bewegingsbeperking. Bovendien kan het contact van de gelei van de nucleus pulposus, wat verscheidene ontstekingseiwitten bevat, met een zenuw leiden tot significante pijn. Deze zenuwgerelateerde pijn wordt radiculaire pijn genoemd. De meeste hernia's (90%) ontstaan tussen de 3e, 4e en 5e lendenwervel, of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen. Dit zijn ook de zwaarst belaste tussenwervelschijven. Differentiatie tussen protrusie en hernia is belangrijk naar behandeling en herstel toe. Bij een protrusie bestaan er een kans dat de uitpuiling spontaan terugkeert. Bij een hernia is er een uitstorting van de interne nucleus en een terugkeer gebeurt niet.

Rugpijn door artrose (arthrosis deformans)
Bij het ouder worden, zakt door degeneratie de wervelkolom iets in. Hierdoor komen de uitsteeksels en de wervelgewrichtjes dichter tegen elkaar te liggen. Door voordurende irritatie en wrijving onstaan er botvormige uitsteksels (osteofyten en rand-exostosen). Deze kunnen irritatie geven naar de omringende weefsels waardoor rugpijn onstaat. De meest vooromende degeneraties van de tussenwervelschijven doen zich voor in het hals- en lendegedeelte van de wervelkolom. Delen die in rechtstaande houding het meest aan spanninen onderhevig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten