vrijdag, augustus 28, 2009

Quetelet Index of Body Mass Index, bepalen van je ideaal gewicht

Iedereen is geïnteresseerd in zijn ideale gewicht. Dit gewicht kan men vinden in tabellen of men kan de zogenaamde Quetelet Index of Body Mass Index gebruiken. Het is belangrijk om voldoende aandacht aan je gewicht te besteden: zelfs matig overgewicht heeft invloed op onze algemene gezondheidstoestand.
Ideaal gewicht
Naast hoge bloeddruk, rugklachten en gewrichtsklachten, zijn aandoeningen van hart en bloedvaten en suikerziekte mogelijke gevolgen. De cijfers die hieronder staan, gelden als richtlijn voor iemand die niet meer in de groei is. Voor iemand die nog groeit, is de Body Mass Index geen goede berekeningswijze. Voor jongeren tot 16 a 18 jaar kan de zogenaamde percentielkaart gebruikt worden.

Berekenen van de Body Mass Index
Bepaal je lengte en je gewicht. Duid deze twee cijfers vervolgens aan op de twee lijnen (de ene voor gewicht en de andere voor lengte, figuur boven). Verbind de twee cijfers met een lat en lees het cijfer op de middelste lijn af. Dit is de Body Mass Index. Kijk nu naar bovenstaande lijst en lees af of je een ideaal gewicht hebt. Recente literatuur geeft aan dat behandeling gunstige effecten kan hebben vanaf matig overgewicht - zeker als dit samengaat met een vetverdeling die zich vooral ter hoogte van de buik bevindt en er sprake is van hoge bloeddruk, suikerziekte of een belaste familiale achtergrond voor hart- en vaatziekten.

De middel heupverhouding
Recente onderzoeksgegevens uit binnen- en buitenland wijzen nadrukkelijk op het belang dat de verdeling van het vet over het lichaam heeft op de gezondheidsrisico's van overgewicht en obesitas. Een abdominale vetverdeling ter hoogte van de buik hangt samen met een verhoogd gezondheidsrisico. De middel heupomtrek verhouding blijkt een goede maat te zijn voor een abdominale vetverdeling. Middelomtrek en heupomtrek zijn gemakkelijk te meten met een meetlint. De middelomtrek moet je meten ter hoogte van de navel na normale uitademing. De heupomtrek moet je meten op de breedste plek van de heup, zeker boven het schaambeen. Als de ene omtrek bijvoorbeeld 110 cm bedraagd en de andere 90 cm, kan je de middel heupverhouding berekenen door beide getallen door elkaar te delen. 110 gedeeld door 90 is dan 1,22. Dit betekend een erg hoge verhouding. Hoe hoger de middel heupverhouding, hoe hoger de gezondheidsrisico's. Vanaf 0,85 voor vrouwen en 1,00 voor mannen spreekt men over zogenaamde buik obesitas en niet over bovenlichaam obesitas.

Quetelet nooit letterlijk interpreteren
Bij het interpreteren van de Qi waarde moet rekening gehouden worden met een aantal factoren. Bij een lage Qi waarde met tengere lichaamsbouw en beperkte vetreserves. Bij een hoge Qi waarde met overmatige vetreserves, overmatige spierontwikkeling, zwaar beenderstelsel of vochtophoping. Ingeval van twijfel kunnen huidplooimetingen worden uitgevoerd bij een arts. De streefwaarde voor de Quetelet index varieert bovendien in functie van de leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten