woensdag, augustus 26, 2009

Moeilijkheden bij de borstvoeding

Borstvoeding is nog steeds de beste manier om een pasgeboren baby te voeden. De eerste weken van borstvoeding zijn erg vermoeiend en vaak ook pijnlijk. Ik zet even de meest voorkomende problemen en hun oplossingen op een rij.

Overvolle borsten
Veel jonge moeders merken dat zij op de derde of vierde dag na de bevalling, wanneer de moedermelk echt begint toe te schieten overvolle borsten krijgen. Hoe meer tijd er verstrijkt tussen twee voedingen des te meer kans maakt u op stuwing van melk in uw borsten. Een koud kompres op uw borst, bijvoorbeeld een luier met wat ijs erin, kan de pijn verminderen, en door de baby vaak aan te leggen kunt u door deze onaangename voorbijgaande fase heenkomen. Met een borstpomp kan een teveel aan melk verwijderd worden, als u het moeilijk vindt de melk door druk van uw hand uit uw borst te masseren. Verwijder niet meer melk dan nodig is om de pijn op te heffen.

Pijnlijke tepels tijdens de borstvoeding
Pijnlijke tepels zijn gewoon in de eerste weken, vooral als uw baby flink zuigt. Het betekent niet dat u niet geschikt bent om uw baby te voeden. Onderzoeken hebben aangetoond dat veel moeders die het prettig vinden hun kind zelf te voeden vaak in het begin last hebben gehad van pijnlijke tepelkloven. Het enige verschil tussen hen en anderen die borstvoeding opgaven, was dat de eerstgenoemde doorzetten. Vraag advies over zalf en verstuivers die in de handel zijn.

Kloven rond de tepels
Soms ontstaan er tijdens de borstvoeding kloven op de plek waar de tepel grenst aan de tepelhof, dit noemt men ook wel areola. De oorzaak daarvan is vrijwel altijd het zuigen van de baby die hierbij niet het omringende weefsel stevig in het mondje neemt. Als de baby de tepel niet tot achter in zijn mondje brengt, zult u niet alleen kloven en pijn krijgen rond de tepel, maar zal het de baby niet lukken voldoende melk binnen te krijgen na het eerste begin van het zuigen. Een zachte, flexibele tepelbeschermer van rubber met een brede rand als van een Mexicaanse sombrero kan soms de pijn, veroorzaakt door de kloven, verhelpen en het voeden draaglijk maken totdat de kloven verdwenen zijn. Gebruik geen tepelbeschermers die met plastic gevoerd zijn, want als uw tepels lekken, raken ze geïrriteerd.

Gevoelige borsten tijdens de borstvoeding
Als er zich tijdens de borstvoeding een rode plek op uw borst ontwikkelt, kan vaker voeden meestal helpen. Beweeg uw armen om de melkstroom te bevorderen. Als de infectie doorzet en u koorts krijgt, zal de arts u koude kompressen voorschrijven en een antibioticum. Meestal geneest u snel. Ga door met het voeden van uw baby, dit vermindert de kans op een abces in uw borst.

Drukke baby's
Sommige baby's zijn erg onrustig en opgewonden tijdens de borstvoeding. Ze hoesten en proesten, bewegen met hun hele lichaam en eisen zo veel aandacht dat hun moeder heel wat tijd aan ze moet besteden. In de eerste weken verslikken ze zich vaak en trekken dan hun hoofd terug, terwijl ze de tepel meenemen. Soms laten ze de tepel los en pakken die onmiddellijk weer vast met hun mondje. Maar omdat ze hun hoofd naar achteren houden, krijgen ze alleen de tepel te pakken en trekken ze aan de rand van de tepelhof. Deze baby's moeten in een heel rustige omgeving gevoed worden. Rustig toespreken, ontspannen en geruststellend, en de baby weer kalm in de goede houding brengen. Wanneer uw melk, nadat de baby even aan de tepel gezogen heeft, met veel tegelijk naar buiten komt, kunt u proberen of de baby rustiger en ontspannen gaat drinken als u hem eerst met een lepeltje wat gekookt water of muntthee geeft. Wanneer er al veel melk uit uw tepel stroomt voordat u gaat voeden, kunt u er een beetje van uitdrukken voordat u de baby aanlegt.

Buikpijn
Na een keizersnede kan het moeilijk zijn een houding te vinden waarin de baby bij het voeden niet op de wond drukt. Probeer een kussen op de wond te leggen en ga op uw zij liggen, of ga rechtop zitten en stop de benen van de baby onder uw arm aan de kant van de borst die u gaat geven, zodat de baby u aankijkt.

Mama moet slapen
Wanneer u uitgeput bent en een enorme behoefte aan slaap heeft, kan uw partner de baby met moedermelk uit een fles voeden. Als u na iedere voeding nog wat melk uit uw borst heeft geperst of met een pompje uw borst heeft leeg gekolfd, kan die melk in de ijskast 24 uur bewaard worden in een steriele fles of steriel bakje. Pers de melk direct na het voeden uit uw borst of na een half uurtje. Vang ook de melk op die bij het voeden uit uw andere borst druppelt. Maar daarnaast is het belangrijk dat u steeds een flesje met kunstvoeding in huis heeft, zodat de baby gevoed kan worden wanneer u onverwachts niet op tijd thuis kunt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten