maandag, augustus 03, 2009

Gazon aanleggen

Inleiding
Het aanleggen van een grasveld is helemaal niet moeilijk maar wel arbeidsintensief. In een aantal stappen wordt uitgelegd hoe je een gazon aanlegt.


De zaaiperiode
In principe kan je het hele jaar door gras zaaien maar hoe langer de droogteperiode, hoe meer je de gazon zal moeten sproeien en hoe intensiever de arbeid en hoe duurder het wordt. Het ideale zou zijn dat regen volgt na de zaaiperiode. Hou daarom de weersverwachtingen in het oog. De beste periode voor een gazonaanleg is in het voor- of najaar.

Voorjaar
*vlug resultaat na het zaaien
*opgepast voor koude nachten (slechte kieming)
*opgepast voor ander eenjarige onkruiden

Najaar
*beste periode van 15 augustus tot eind oktober
*vochtig weer en niet koud
*minder last van eenjarige onkruiden (sterven af in de herfst)

Soorten gazon

Afhankelijk van de functie van de gazon, heb je een keuze tussen:
*siergazon (fijne grassoorten)
*speelgazon (fijne en grove grassoorten)
*sportgazon (grove grassoorten)
*schaduwgazon (bosbeemdgras)

Aanleg gazon
Het is aangeraden eerst je terras en oprit te laten aanleggen. De gazon moet namelijk even hoog komen te liggen als het terras. Als dat niet helemaal duidelijk is, is het mogelijk dat er nog zand moet afgeschraapt worden of bijgevoerd worden waardoor je opnieuw je gazon moet aanleggen en dat zou natuurlijk jammer zijn.

Materialen

*spade
*frees (minstens 6 Pk)
*hark
*zaaiwagentje
*rol
*kruiwagen
*troffel
*graszaad
*meststoffen


Werkwijze
Verwijder eerst de struiken, bomen en andere grote planten van het terrein. Steek deze uit met een spade. Verwijder bouwafval (stenen, planken, ...). Zorg dat zoveel mogelijk wortels uit de grond verwijderd worden en dat de putten terug effen worden gemaakt. Spit nu het terrein om (20 cm diepte) of gebruik hiervoor een frees van tenminste 6Pk (huurprijs +- 50 EUR). Voor vaste grond (beplant geweest) dient men een zwaardere frees te gebruiken. De zwaardere frezen zullen het terrein ook weer vlak trekken wat natuurlijk een voordeel is.

In bepaalde gevallen is het aangeraden het terrein te bemesten vooralleer te zaaien (lichte gronden). Vraag desnoods raad aan een specialist. De meest gebruikte bemesting hiervoor, is de blauwe korrel. Strooi de meststoffen uit over het terrein. Je kan dit zelf doen met de hand (draag handschoenen) of met behulp van een meststofwagentje. Heb je het terrein bemest, is het aangeraden het terrein een week brak te laten liggen om kiemverbranding te voorkomen. De grond zal na een week terug aangehard zijn.

De grond wordt nu aangehard door middel van de rol. Het kan zijn dat je meerdere keer dient te rollen om de grond voldoende aan te harden. Vul oneffenheden/gaten op.

Met behulp van een grashark, wordt het terrein geëffend. Deze dient met de nodige vakkennis uitgevoerd te worden. Zorg voor een goede afwatering van uw gazon (altijd weg van het huis). Het kan dus zijn dat je op bepaalde plaatsen zand moet wegvoeren of grond ophogen. Gebruik hiervoor een kruiwagen en schoffel.

Is het terrein effen en mooi opengeharkt, kan met met het zaaien beginnen. Niveleer eerst het terrein met water. Dat gaat de kieming na het zaaien bevorderen. Men gebruikt ongeveer 3 kg graszaad voor 1 are. Zaai enkel tijdens windstil weer. Het zaad kan wel eens wegwaaien. Voor het zaaien gebruikt men een strooiwagentje het het zaad netjes verdeeld. Doe dit in 2 richtingen (dwars). Na het zaaien wordt het zaad 1,5 cm ingeharkt en vervolgens opnieuw gerold.

Eerste maaibeurt
Na een aantal weken, is het gras hoog genoeg om afgemaaid te worden. Je maait het gras voor het eerst als het ongeveer 10 cm lang is. Zet de grasmachine op de hoogste stand. Maai af tot ongeveer 6-7 cm. Als het terug 10 cm lang is, maai je tot ongeveer 4-5 cm. Breng de lengte uiteindelijk terug tot 3-5cm. Maai tijdens het goeiseizoen 1 maal per week.

Onderhoud van je gazon
Een gazon moet regelmatig onderhouden te worden, wil men een mooie gazon onderhouden. Meer informatie hierover, vindt je terug op "Onderhoud van uw gazon"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten