zaterdag, augustus 01, 2009

Amfetamines, de drugs die de dokter voorschreef

Wakker blijven op speed
Amfetamine is een verzamelnaam voor een reeks synthetische drugs. In de volksmond wordt er vaak gesproken van speed, ice, crystal meth of pep. De drug bestaat in tabletten, poeder, pasta en capsules. Ook de kleuren lopen fel uiteen, al is het meestal wit of geel. Amfetamine is een sterk stimulerend middel, waardoor slapen vaak onmogelijk word. Hierdoor is het ook vaak gebruikt als doping in de sport. Omdat het ook de eetlust sterk verminderd, heeft het ook een geschiedenis als omstreden middel om te vermageren. Los van deze voordelen blijkt het zeer verslavend te zijn, daar gebruikers zich lusteloos gaan voelen wanneer het is uitgewerkt. Deze drug is erg belastend voor de lever en het hart. Vel langdurige gebruikers kampen met hart- of leverkwalen. Een levercrisis of hartstilstand is geen uitzondering onder verslaafden. Speed is onverdunde amfetamine. Maar amfetamine kom je in gedoseerde mate ook tegen in andere drugs. XTC is daarvan een gekend voorbeeld.

De drug van de Vietnamoorlog
Amfetamine duikt begin van vorige eeuw op in de geneeskunde, voor de behandeling van astma en bronchitis. Tijdens de tweede wereldoorlog gebruikten soldaten het vaak reeds als drugs om alert te blijven, zowel bij het Duitse als het Amerikaanse leger. En werd het zelfs door krijgsartsen voorgeschreven. In de jaren ´50 en ´60 bleven dokters over de ganse wereld vlot dit "geneesmiddel" voorschrijven onder de namen benzedrine en dexedrine. Tijdens de Vietnamoorlog kwam het gebruik van speed tot een hoogtepunt. Met ruim 70% van de soldaten die gebruikten, kan je gerust stellen dat de Vietnamoorlog bijna volledig op speed gestreden is.
Eind jaren ´70 werd amfetamine sterk ingedijkt en belande het grotendeels in de illegaliteit.

Werking en bijwerking
Gebruikers van amfetamine krijgen hiervan enorm veel energie, maar verliezen vaak ook de controle over hun lichaam, ze praten veel, zweten meer. Gebruikers herken je aan hun onrustig gedrag, een typische kaakbewegingen en tandengeknars en hun verwijde pupillen. Vaak zijn ze erg mager door het hongergevoel dat wegvalt. Met een dosis kan een gebruiker vijf tot acht uur verder. Een dosis bedraagt ongeveer vijf tot veertig milligram. Hoe langer je gebruikt, hoe meer je lichaam nodig heeft. Na vier dagen is alle amfetamine uit je lichaam verdwenen. Bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaapproblemen, erectieproblemen en tal van problemen met het hart, de nieren en de lever. Vaak hebben gebruiker ook last van psychoses, zoals schizofrenie. De psychoses verdwijnen meestal weer, wanneer men stopt met de drugs. Maar stoppen is natuurlijk een probleem. Als de dosis is uitgewerkt heb je last van vermoeidheid en een kater die bij een nieuwe dosis verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het zijn vaak mensen met een tekort aan zelfvertrouwen die in de val van deze drugs stappen. Gebruikers stappen vaak snel over naar het sterkere methylamfetamine en cocaïne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten